top of page

İZ SÜRMEK: DUYUSAL ETNOGRAFİ ATÖLYESİ

Tarih: 05.12.2024

Saat: 15:30-17:30

NOT: Atölyeye kaydınız tamamlandıktan sonra sizinle paylaşılacak kaynakları atölye öncesi incelemeniz/okumanız beklenir. Atölye kapsamında bir saatlik bir yürüyüş öngördüğümüz için buna uygun kıyafet ve ayakkabı seçmeniz ve yanınızda yürüyüş boyunca not alabileceğiniz bir defter, telefon, ses kayıt cihazı vb. getirmeniz tavsiye edilir.Kontenjan 18 kişi ile sınırlıdır.

Başvurmak için TIKLAYINIZ.

Atölye Yürütücüleri:


Tuba Emiroğlu (Dr. Bağımsız araştırmacı)


Murat Küçük (Dr. Öğr. Üyesi Mardin Artuklu Üniversitesi)


Dilek Üstünalan  (Doktora Öğrencisi MSGSÜ)

Giriş

Duyusal etnografi (sensory etnography), duyuların araştırma süreçlerine katılmasını vurgulayan bir etnografi türüdür. Bu yaklaşım, geleneksel etnografik yöntemlerin ötesine geçerek, deneyim, algı, bilme ve pratiğin çoklu duyusal doğasını merkeze alır. Duyusal etnografi, araştırma katılımcılarının ve etnografların duyularının, sosyal ve maddi dünya ile etkileşimde nasıl bir rol oynadığını anlamaya yönelik bir yöntem sunar. Duyusal etnografi, etnografik pratiği duyusal bir mercekle yeniden yorumlayan, yaratıcı bir dönüşü temsil eder. Bu yaklaşım, etnografiyi daha deneyimsel bir anlatıma dönüştürmeyi hedefler ve etnografik hayal gücünü dikkate alır. 

 

Sarah Pink’in çalışmaları ile bilinirliği artan bu yaklaşımın çıkış noktası araştırmacıların duyusal deneyimler yoluyla bilgi edinmeleridir. Bu süreç, sadece metin temsillerine dayanmaktan ziyade, bedenin bilgisini ve etkileşimlerini içerir. Duyusal etnografi literatürüne baktığımızda metodolojik olarak görsel çalışmaların ağırlığı belirgin olsa da bu yöntem zamanla görme duyusunun ötesine geçerek, işitsel, dokunsal ve somatik diğer duyusal kategorilere de odaklanmaya başlamıştır.

 

Duyusal etnografi atölyesi deneyim, algı, bilme ve pratiğin çoklu duyusal yapısını merkeze almaktadır. Bu atölyede, araştırmacıların, bir araştırma sorusu etrafında, duyusal deneyimler yoluyla bilgi edinmesini ve bu bilgiyi sosyal ve maddi dünya ile etkileşimde kullanmalarını deneyimletmek planlamaktadır. Atölyemizde bu temel prensipleri rehber alarak, katılımcıların kendi araştırma süreçlerine bu yöntemi nasıl entegre edebileceklerini keşfetmelerini amaçlıyoruz.

 

Atölye Programı

 

1. Tanışma ve Giriş (10 Dakika): Tanışma, atölye hakkında bilgilendirme

 

2. Duyusal Etnografi Üzerine Kısa Çerçeve Paylaşımı (10 Dakika): Tanımı, metodolojik kökenleri ve araştırma süreçlerine nasıl entegre edilebileceği üzerine bilgi verilir. Araştırma sorusu paylaşılır ve uygulamaya destek olması açısından yakın çevre hakkında kısaca bilgi verilir.

 

3. Yürüyüş (60 Dakika): Katılımcılar, 6 kişilik gruplara ayrılır. Yürüyüş öncesi bedenlerin çalışmaya hazırlanması için kısa bir çalışma yapılır.  Belirlenen alanda yürüyüşe çıkarak (yakın çevre) dikkatlerini çeken şeyler, kişiler, hisler, duyumlar ve durumlara, karşılaşmalara (insan ve insan olmayanla) odaklanırlar. Toplanan şeylerin günlüklere not edilmesi ve kayıt tutulması istenir. Katılımcılar, seçtikleri karşılaşmaları (insan ve insan olmayanla) not etmenin yanı sıra, fotoğraf, ses kaydı ya da başka yöntemlerle kayıt altına alırlar.

 

4. Grup Çalışması ve Tartışma (15 Dakika): Katılımcılar, karşılaşmalar ve tuttukları kayıtlar, notlar üzerine grupları içinde tartışır. Politika, ekonomi, materyal dünya, duygular ve duyular gibi kategoriler üzerinden detaylı analizler yaparlar. Ardından her grup, yürüttüğü tartışmalardan öne çıkan noktaları aktarmak üzere kısa bir sunum hazırlar.

 

5. Grup Sunumları ve Geri Bildirim (15 Dakika): Grup paylaşımlarından sonra tüm katılımcılar grupların aktarımları üzerine birlikte bir değerlendirme/tartışma yürütür.  Birbirlerinden geri bildirimler alırlar. Bu aşamada özellikle uygulama boyunca başvurulan yöntemler üzerine bir değerlendirme yapılır, bu yöntemlerin (diğer yöntemlerden farklı olarak) varsa açtığı yeni tartışma alanları ve imkanlar üzerinde durulur.

 

6. Kapanış (10 Dakika): Katılımcıların bu yöntemleri kendi araştırmalarında nasıl kullanabilecekleri üzerine kısa bir tartışma yapılır. Atölyenin ana çıktıları üzerinde durulur ve katılımcılara bu yöntemleri daha ileri düzeyde nasıl geliştirebilecekleri konusunda öneriler sunulur.

 

Bu atölyede, katılımcıların duyusal etnografi uygulamalarını araştırma süreçlerine entegre etmeleri konusuna “giriş” yapmaları, temel kavramları edinmeleri ve bu yöntemleri kendi alanlarında uygulamaya yönelik, basit, pratik bir deneyim edinmeleri amaçlanmaktadır.

 

Atölyeye Başvuru

 

Atölye kontenjanı 18 kişi ile sınırlıdır. Atölyeye başvuru için herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Atölyeye başvurmak için aşağıda yer alan formu doldurmanız gerekmektedir. Formun doldurulması atölyeye kaydınızın kesinleştiği anlamına gelmemektedir. Başvurular değerlendirildikten sonra katılım durumunuz e-posta ile bildirilecektir. 

Herhangi bir sorunuz olursa Tuba Emiroğlu ile iletişime geçebilirsiniz: emiroglu.tuba@gmail.com

bottom of page